MRTT vs MLTT

Untuk kebanyakan orang, pembelian rumah mungkin adalah pembelian terbesar dan termahal semasa hayat mereka. Justeru, adalah munasabah jika pembelian ini dirancang dengan rapi sebelum keputusan dibuat. Salah satu faktor yang dipertimbangkan di dalam pembelian rumah adalah penyelesaian hutang sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal atau disahkan menghidap penyakit kritikal yang boleh menyebabkan peminjam hilang upaya untuk bekerja, mendapatkan gaji dan seterusnya membayar hutang pinjaman dengan bank.

Terdapat dua (2) jenis penyelesaian hutang pinjaman rumah di pasaran yang dikenali sebagai Mortgage Reducing Term Takaful (MRTA) dan Mortgage Level Term Takaful (MLTT). Antara perbezaan ketara MRTA dan MLTT adalah seperti berikut:


ItemMRTTMLTT
Jumlah PerlindunganMenurunKekal
KegunaanSatu Rumah SahajaBanyak Rumah
SumbanganMeningkat Ikut UmurDiikat Pada Usia Muda
Cara SumbanganLump SumAnsuran
Bila Rumah Dijual/Refinance
Perlindungan BerakhirPerlindungan Masih Ada
KategoriPerbelanjaanAset


Daripada kebanyakan orang yang saya jumpai, kebanyakannya tidak ketahui jenis perlindungan yang diambil sebagai penyelesaian hutang rumah mereka. Diantara perkara yang perlu anda ambil tahu adalah:
 1. Jenis perlindungan MRTT atau MLTT
 2. Tempoh pinjaman vs tempoh perlindungan MRTT/MLTT
 3. Jumlah perlindungan
 4. Kadar faedah yang digunakan dalam pengiraan
Jika anda mengambil jenis perlindungan MRTT dan dibiayai oleh bank, pastikan anda mendapat sijil MRTT daripada pengendali takaful/insurans. Sijil ini akan menunjukkan jumlah perlindungan sepanjang tahun pembiayaan. Perlu juga diketahui bahawa Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan bahawa bank tidak boleh mewajibkan peminjam untuk membeli MRTT daripada pihak bank. Jadi, anda sebenarnya mempunyai pilihan untuk tidak mengambil MRTT daripada bank dan memilih option lain. 

Kebiasaannya, jika MRTT dimasukkan ke dalam jumlah pinjaman, bank akan menambah sebanyak 5% jumlah pembiayaan. Jumlah pembiayaan ini akan digunakan untuk membiayai yuran guaman, jurunilai (untuk subsale) dan bakinya baru lah untuk MRTT. Antara risiko-risiko ambil MRTT yang sering kali peminjam tidak sedar, adalah seperti berikut:

RisikoAkibat
Tempoh perlindungan singkatCover 10 tahun, bayar sampai habis
Jumlah perlindungan tidak cukupHanya 50% perlindungan sahaja
Suami dan isteri tidak dilindungi sepenuhnyaPerlindungan 50% untuk setiap seorang
Hanya suami atau isteri sahaja dilindungiKematian kepada sebelah pihak yang tidak dilindungi akan membebankan
Meminjam duit untuk bayar carumanBayar caruman berserta faedah daripada bank
Hanya perlindungan kematian & hilang upaya kekal dan menyeluruh (HUKM)Perlindungan tidak komprehensif. Peminjam juga boleh hilang keupayaan bekerja disebabkan sakit kritikal

Di antara kelebihan-kelebihan MLTT pula adalah:
 • Jumlah perlindungan tidak terjejas disebabkan kenaikan kadar pinjaman bank
 • Terdapat lebihan tunai sekiranya berlaku kematian pada bila-bila masa sepanjang tempoh pinjaman yang boleh digunakan untuk pengurusan harta pusaka peminjam
 • Jika tiada apa-apa berlaku sepanjang tempoh pinjaman, nilai tunai boleh digunakan untuk pelan persaraan peminjam
Salah satu teknik yang jarang orang ketahui adalah bagaimana untuk menyelesaikan hutang rumah 5-10 tahun lebih awal menggunakan MLTT. Melalui teknik SnowBall MLTT, anda akan didedahkan tentang:
 1. Perbezaan MRTT dan MLTT
 2. Mengapa anda tidak harus meminjam untuk ambil MRTT
 3. Review tentang jenis penyelesaian hutang rumah yang anda ada sekarang
 4. Pelan tindakan penyelesaian hutang rumah komprehensif
 5. Teknik untuk selesaikan hutang rumah 5-10 tahun lebih awal
Sila tinggalkan maklumat anda untuk dihubungi di bawah.

No comments:

Post a Comment